MAGICAL MYSTERY PETIT CLUB 45th Session
ポムロールを浴びるパーティ
2002年2月24日(日)
トム・ギャルソン
Cepages : 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet
Sauvignon Average age of vines : 40〜50years Frementations and Macerations last 21days in wooden vats (that areregularly renewed), with regular pumping-overs. Malolacitic fermentation in new oak barrels, and wines are aged 20 months. |
Surface area : 2.6haCepages : 80% Merlot, 20% Cabernet
Franc Average ages of vines : 35 years Macerations : 20〜30 days Ageing : 12〜20 months, 80% new oak barrels ←独身で〜〜〜す。 |
|
Surface area : 2.5ha Cepages : 80% Merlot, 20% Cabernet Franc Average ages of vines : 30 years Type of soil : clay and gravel Fermentation in open wooden vats of 20 and 25hl. Manual pigeage. Maceration from 3 to 4 weeks depending on the vintage. Malolactic fermentation in new oak barrels. Ageing in 100% new oak barrels. |
Surface area : 0.28ha Cepages : 95% Merlot, 5% Cabernet Franc Average ages of vines : 45 years(50%)、25 years(50%) Fermentation in one stainless steel vat. Macerations : 3 weeks Malolactic fermentation in new oak barrels. Ageing : 14〜16 months, 75% new oak barrels. |
|
Surface area : 0.6ha Cepages : 100% Merlot Average ages of vines : 45 years Fermentation in stainless steel vats. Macerations : 20 days Pumping-overs : 2〜3 times/day. (10 days) Ageing : 2 months in stainless steel vats, 15 months in 50% new oak barrels. |
Surface area : 0.8ha Cepages : 100% Merlot Average ages of vines : 45 years |
|
Surface area : 1ha (Clos L'Eglise 6ha) Soil : Clay and gavel Cepages : 35% Merlot, 65% Cabernet Franc ageing : 12 months in 30% new oak barrels. |
Surface area : 2.0ha Cepages : 100% Merlot Average ages of vines : 40 years ↑Specail thanks to Mr.W. ←ええなあ〜〜。 店長、モテモテ〜〜 |
どれも甲乙つけがたい「濃い」ワインたち。'98、'99といっても決して若いとは感じさせないのが、いくらメルローはCSより熟成が早いとはいえ不思議でしたが、良いVTは葡萄がよく熟しているということなんでしょうか。 Ch. Clos de Sallesは今日最後に飲むことになったのは残念だったんですが、それでもさすが昨年のMVP、味そのものがとても濃厚で、甘さ、旨味などすべての要素がすごいヴォリュームで迫ってくる感じで、かなり印象に残っています。 Ch. le Moulinは最初の舌あたりがとても厚くまろやかで、複雑で粘りけのある甘みが極めて魅力で、はまってしまいます。 Ch Vieux Maillet はそれに似た甘みに若干の酸味を足したような、これまた美味しいワイ ンでした。 Clos des Litaniesは以前'97を飲んだときはうすく感じたのですが'98はメルローの良さがよくでているように思えました。 Ch.Haut Torpchaud もCh. Clos de Sallesに匹敵するものだったと感じられたのですが、少ししか飲んでないのと、このあたりグラスが入り乱れたので記憶が曖昧なんです。 (今回初参加のOさんのコメントでした。ありがとうございます。) |
実技・ブラインド・ワイン
description | Clos Badon Thunevin | 20 points |
A.O.C. | Saint-Emilion Grand Cru | 5 points |
region | Bordeaux | 5 points |
country | France | 2 points |
vintage | 1998 | 5 points |
grape varietie(s) | Merlot , Cabernet Franc | 2 points |
サンテミリオンまで答えた方が数名、
1998年と答えた方も多数。
一番惜しい解答が「グラシア 1997」
珍答が「エスプリ・ド・レグリーズ(ポムロール)としながら、アペラシオンはサンテミリオン。」
確かに両方とも、ミッシェル・ロランである。
筆記問題
次の中からポムロールのシャトーを7つ選ぶ。
X | 1 | Chateau de Valandraud シャトー・ド・ヴァランドロー |
○ | 2 | Chateau Trotanoy シャトー・トロタノワ |
X | 3 | Le Dome ル・ドーム |
○ | 4 | Chateau Le Pin シャトー・ル・パン |
X | 5 | Chateau de Carolus シャトー・ド・カロリュス |
○ | 6 | Chateau Guillot Clauzel シャトー・ギヨ・クローゼル |
X | 7 | Chateau Franc Mayne シャトー・フラン・メーヌ |
○ | 8 | Chateau Franc Maillet シャトー・フラン・マイエ |
X | 9 | Chateau Haut Villet Cuvee Pomone シャトー・オー・ヴィレ・キュヴェ・ポモーヌ |
○ | 10 | Chateau Pomeaux シャトー・ポモー |
○ | 11 | Chateau Moulinet-Lasserre シャトー・ムリネ・ラセール |
○ | 12 | Clos Saint-Andre クロ・サン・タンドレ |
X | 13 | Clos Fourtet クロ・フルテ |
X | 14 | Chateau Rol Valentin シャトー・ロル・ヴァランタン |
トム・ギャルソン
HOME
途中から入場された方はどうぞこちらの正面入り口よりお入りください。http://www5a.biglobe.ne.jp/~m-m-c/